Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen

Vänta
Varukorgen är tom ...
05.november 2019

BDSM för nybörjare

BDSM - Det handlar ju också bara om att leka…

Varför har det plötsligt blivit så populärt att experimentera med BDSM?
Böckerna ’Fifty shades of Grey’ har bland annat, givit många lust att prova med handbojor, ögonbindlar och lite smisk på rumpan.
Vet du inte heller vad BDSM egentligen är?
Många har haft en uppfattning om att BDSM är något dunkelt och farligt och som gör ont, samt att det utövas av märkliga människor i hemliga klubbar.
Så kan det också vara, men det kan också vara en hel massa annat…
De märkliga människorna är dock som regel, oftast helt vanliga människor när allt utrustning ligger på plats i skåpet eller garderoben. En stor del av leken är just att ta sig en annan roll än den man annars har i sitt dagliga liv.
 
BDSM står för
Bondage, Dominans, Sadism och Masochism.

Bondage handlar om att binda eller fixera den ena parten, och därmed ta kontrollen.
Dominans ger den ena parten makten över den andra.
Sadism är att påföra smärta eller överraskande sinnesintryck. Många sadister tänder på att påföra smärta till en partner.
Masochism, eller att vare den undergivne, är att ta emot det den dominerande parten bjuder på. Många masochister tänder på att känna smärta.

Precis vad som tänder, kan vara en bestämd sak, eller en kombination av flera. Variationsmöjligheterna inom denna sexuella ’genre’ är i det närmaste oändliga. Att försöka sig på BDSM, kan vara början på en resa, där dina sinnen, din fysik och psyke utmanas och likaväl utvecklas.
Det är dock väldigt viktigt att det sker i mycket lugnt tempo, och att det är DU och BARA DU som sätter gränserna för hur långt leken skall gå.

 
Hur kommer vi i gång?
 
Spelregler
Ni skall tala om vilka fantasier och idéer ni skulle kunna tänka Er att utforska och vad Ni kunde tänka Er att den andra parten skall göra. Ni skall med andra ord bestämma spelreglerna för leken. Härefter bestämmer ni ett stoppord eller ett tecken, som skall tala om för den dominerande parten, att det inte är skönt, eller att det är för mycket.
Ofta kan ordet ’Nej’ eller ’Sluta’ ingå som en del av leken, därför kan det vara en bra idé att välja ett annat stoppord. Ett trafikljus kan vara bra.
’Röd’ betyder ’Sluta omgående, jag tycker inte om det du gör’.
’Gul’ betyder ’skruva ner lite, men annars är det ok’.
’Grön’ betyder, ’Det är skönt, bara fortsätt med det’
 
Vem bestämmer?
Börja med att den ena parten har kontrollen, medan den andra tar emot. De flesta människor tycker om att bestämma, men det kan faktiskt vara otroligt skönt, att BARA känna, ta emot, utan att själv behöva ta ställning till något, eller prestera något som helst.
Att byta om på rollerna kan också vara mycket spännande, och ge möjlighet att själv känna hur den andra parten har det, i den motsatta rollen.
Ni kan välja att binda eller sätta ögonbindel på den mottagande parten, så hon/han, rent fysiskt blir hjälplös. Öronproppar kan också användas. Det finns massor av rekvisita för fixering. Det kan verka mycket upphetsande med handbojor, eller annan utrustning som man har vid sexleken. Men en vanlig slips, ett bälte, band, strips, kan också med fördel användas.
Det finns också en massa olika anordningar för upphängning, så att den hjälplösa parten svävar i luften, och kan nås fra alla vinklar.

Och nu kan leken börja….
Påför den hjälplösa parten olika sinnesintryck, utifrån spelreglerna ni har bestämt.
Kom ihåg att hela kroppen är en stor erogen zon, och att just i denna typ av sexlekar finns det möjlighet att utforska alla. Om man är hjälplös och fråtagen någon av sinnen, och är inställd på att det skall hända en massa,- då kan en liten beröring på foten eller kanske en varmt andedräkt på pannan vara tillräckligt för att ge en pirrande gåshud.
Man kan använda allt tänkbart. Istärningar, fjädrar, något varmt. Man kan slå, smiska, riva, nypa på alla möjliga sätt.
Det finns oändligt med olika prylar som kan ge helt nya sinnesupplevelser.
Leksaker i alla möjliga former är givna som rekvisita.
Annat som ljud, musik och röster, tonfall och det som blir sagt, kan också vara ytterst effektfullt.
Leken behöver inte involvera fixering och en massa utrustning och olika sinnesintryck. En dominanslek kan också vara att Ni avtalar att den ena parten bestämmer, och den andra skall göra ALLT man blir tillsagd att göra. Detta sätt att leka på är mer en psykologisk rollspel, och kan också vara extremt upphetsande och hett.
Men, bara testa Er fram… Rätt kombination för Er är det som känns helt rätt.
 
Rollspel
Det kan göra leken ännu mer levande, om Ni klär er till den roll Ni har i leken.
I många SM lekar är den dominerande klädd i svart läder, och ofte en matchande mask. Denna outfit signalerar makt och överlegsenhet. Den undergivne kan t.ex. vara klädd i fin spets, eller på andra sätt framstå som den sårbara parten. Det kan också vara att Ni skall væra Tarzan och Jane, vampyrer, pirater eller något helt annat…
Det kan verkligen göra en otrolig skillnad att klä ut sig. Prova Er fram, och känn efter när den rätta känslan infinner sig.
 
Utvärdering
Leken ger bäst utbyte när den byggs upp över en längre tid. Det är därför viktigt att utvärdera den upplevelse Ni har haft tillsammans, så att Ni tillsammans kan utöka leken nästa gång.
Om leken har innehållit stark dominans, och kanske en smula våldsamma inslag eller smärta, då är det viktigt att Ni efter leken går tillbaka till Era normala roller, och försäkrar Er om att Ni båda har det bra.

Vill du gärna veta mer?

Det finns otroligt många avkrokar i BDSM världen. Guiden ovan är bara en varsam introduktion.
Om du är nyfiken och vill veta mer, då finns det självklart hur mycket som helst information på nätet, men det finns även många klubbar du kan besöka. Det finns klubbar som bara syslar med BDSM, men även i de flesta swingerklubbar är det ofta arrangemang som berör BDSM. De har en massa olika utrustningar och Ni kan få kunnig vägledning från personalen eller andra gäster.
Och kom ihåg… Man kan faktiskt besöka en swingerklubb, utan att man behöver vara tillsammans med andra än sin respektive. Och man kan også komma själv, utan att man behöver vara tillsammans med någon.
Jag kan varmt rekommendera ett sådant besöj. Det kan ge en massa inspiration, och så är det ett mycket fritt forum, var det är lätt att ställa frågor och få svar på dessa, som man kanske inte frågar den förste bäste om.
 
Nyttiga länkar
 

BDSM är en utmärkt ’sport’, som kan bidra till att göra Ert parförhållande mycket nära och intimt.
Det är en bra övning på att tala med varandra, lära känna varandra ännu bättre och verkligen utforska varandra på helt nya sätt.
 
Och framförallt - Ha kul...

Upplagt av:
Sexolog, Marie Oddershede

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta emot

Fantastiska erbjudanden • Tävlingar • Evenemangsinformation • Tips och tricks för ditt sexliv
Information om nya produkter • Och mycket mer från din favorit sexbutik