Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen

Vänta
Varukorgen är tom ...
14.augusti 2019

Så använder man en kondom - en användarvägledning utan fördomar

Så öppnas förpackningen

Folien med kondomen öppnas genom att försiktigt riva folien isär. Folien är framställd så att den låter sig lätt öppnas, oavsett var du river. På vissa märken kan det vara nödvändigt att hitta ett hack i folien, där folien kan öppnas. Se upp bara så att du inte skadar kondomen med en vass eller sprucken nagel eller smycken. Risken är försvinnande liten, men det skall nämnas. Och låt bli att öppna folien med tänderna eller klippa den med en sax. Då däremot är det stor risk att kondomen kommer till skada.

Så används en kondom

Titta först eller känn på kondomen, så du är säker på att den rullas på rätt. Det är inte särskilt riskabelt om du först försöker att sätta den fel, och så vänder den, men der kan i mycket sällsynta fall bli avsatt lite vätska eller perma på utsidan, som kan innehålla  smittorisk. Risken är mycket liten och knapt existerande, men var försiktig i alla fall.

Kondomen skall på, innan samlaget börjar, och den skall vara på under hela samlaget. Låt bli med att först sätta kondome på strax innan sädestömningen, det förstör allt för mycket i samlaget för er båda och är dessutom mycket osäkert och skyddar inte alls mot smitta. En del påstår att de känner mindre med kondomen på, men det är bara en skröna, det finns nog ingen som kan känna skillnad på några hundradelar av millimeter, tänk bara på kirurgen som genomför komplicerade operationer med gummihandskar på.    

Placera den ihoprullade kondomen på penishuvudet, och rulka den ner över penisen, till kondomen har nått penisroten. Om penisen är helt styv, eller om förhuden har dragits tillbaka eller ej, betyder inte så mycket, gör vad du tycker bäst om och vad som är lättast för dig, det enda viktiga är, att kondomen är på. Och låt oss så en gång för alla slå fast, att det spelar ingen roll om det är en smula luft i kondomens spets eller ej. Det är en gammal skröna som tillverkarna använde på den tiden da kondomerna hade en tendens att spricka i spetsen just vid reservoaren. 

Användning av glidmedel

Om Ni vill använda ytterligare glidmedel, låt bli med att experimentera med någon av de medel Ni råkar ha. Använd en glidmedel som vi erbjuder - det finns massor att välja bland. Då är Ni säkra på att Ni inte förstör kondomen, och låt allt annat vara. Också tillfälliga vattenupplösliga medel, eftersom det även bland dessa finns en del som kan lösa upp gummi. Det är viktigt att inte använda fel medel, eftersom den i olyckliga fall kan förstöra kondomen.

Spermiedödande glidmedel kan användas både till kondomer med och utan glidmedel, men det är inte avgörande för dess preventiva funktion.

Om du har använt någon typ av medicin  i vaginan eller på penisen, fråga först läkaren eller på apoteket om den är oskadlig på kondomer, antingen det är receptbelagd eller ej.

Efter att sädutlösning har ägt rum, är det viktigt att penisen ganska snart dras ut eftersom det annars kan finnas vissa risker för att säden riner över kondomens kant. Håll i kondomen runt penisen, så att den inte glider av vid urdragningen. Slå en knut på kondomen, packa in den i lite toalettpaper eller kökspapper och kasta den sopbehållaren eller liknande. Kondomer är gjorda av rent naturgummi och förorenar inte på lång sikt i naturen, då de med tiden smular helt bort.

Om olyckan skulle vara framma

Om kondomen går sönder eller ramlar av under samlaget, dra dig ögonblickligen ut och undvik utlösning. Har utlösningen redan ägt rum, gå till din läkare eller ett apotek snarast möjligt, och helst inom nasta par dygn, även om spermiedödande medel har använts . Hos läkaren eller på apoteket kan man få en tablettbehandling med några speciella P-piller, så att en eventuell oönskad graviditet förhindras. På apoteket kan man köpa P-pillren utan recept. Men låt inte denna metod ersätta användning av preventivmedel, den är och blir endast en nödlösning.

Använda kondom flera gånger?

Ett samlag till? - Tvätta dig först och använd en ny kondom - det är allt för riskabelt att skölja av den gamla och använda den igen. Med andra ord: Ett samlag till? - Alltid ny kondom!


Upplagt av:
Belugi A/S & Worlds-Best

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta emot

Fantastiska erbjudanden • Tävlingar • Evenemangsinformation • Tips och tricks för ditt sexliv
Information om nya produkter • Och mycket mer från din favorit sexbutik