Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen

Vänta
Varukorgen är tom ...
14.september 2019

Vilket glidmedel skall jag välja?

Är det alltid en kräm?

Glidmedel för bruk vid sex, betecknas mestadels som glidmedel, även om många varianter mer påminner om gelé eller olja. Glidmedlen betecknas ofta också som:, explorationskräm, smörjning, lubrikation, lube.

Varför är det en god idé att använda glidmedel?

Det är en utbredd uppfattning att glidmedel är något kvinnor använder när de har passerat övergångsåldern och inte längre producerar tillröckligt med naturlig smörjning. Eller att det är något som används vid analsex.

Det är inte heller helt fel, men der finns också riktigt många andra bra anledningar till att komplettera med extra smörjning.

Torra slemhinnor

Denne giver masser af fugt

Det är en riktigt god idé att använda glidmedel om du har passerat övergångsåldern eller om slemhinnorna av andra orsaker inte producerar tillräckligt med fukt. Vissa uppfattar den bristande fukten som bristande lust, och det är riktigt synd, eftersom de två saker inte alltid hänger ihop.

Om sex upplevs smärtfullt och obehagligt på grund av bristande fukt, kan det efterföljande vara svårt att känna lust, och då kan sexlivet gå helt i stå.

Med ett bra glidmedel kan lusten och njutningen vara minst lika stor, och rent faktiskt är det många kvinnor, som upplever ännu större sexuell njutning efter övergångsåldern. Pjur har utvecklat en serie glidmedel speciellt för kvinnor som har passerat övergångsåldern. Dessa produkter fungerar också som en typ av fuktkräm, anpassad PH värdet och en naturlig, sund bakterieflora i underlivet. Så förutom att se till att det är skönt att ha sex, ser produkterna även till att det är en sund balans kring slemhinnorna.

Analsex

Vid analsex är glidmedel också en riktigt bra idé, eftersom huden i anus inte själv naturligt producerar glidmedel, och det därför lätt kan bli smärtfullt. Med glidmedel blir huden smidig, friktionen minimeras, och eventuella hår, kommer inte att vara i vägen.
Det finns många olika produkter, särskilt utvecklade för analt bruk. Dessa varianter är vanligtvis silikonbaserade och dryga att nvända, men det finns också varianter, som är vattenbaserade och utvecklade för bruk med sexleksaker.
 

Glidmedel till allt

Men… Det är faktiskt otroligt skönt att använda glidmedel vid alla typer av sex.
Glidmedel till klitorismassage, glidmedel när sexleksakerna skall användas, glidmedel till penis, till en ordentlig massage på hela kroppen, glidmedel på brösten eller på skinkorna.


Glidmedel för extra njutningMy glide

Det finns många typer av glidmedel, och som har ett extra ändamål, förutom att kunna göra det hela glatt, glidande och skönt. Der finns varianter som har svalkande eller värmande effekt, som kan kännas pirrande och stimulerande. Det finns varianter som har lite bedövande effekt, vilket kan vara riktigt effektfullt om du har en tendens att komma för snabbt eller är extremt känslig, och gärna vill dämpa intensiteten en aning. Det finns också varianter som har god smak, så att oralsex kan göras till en annorlunda upplevelse. Och så finns det en massa andra som kan ge andra upplevelser.
 
Glidmedel handlar alltså inte bara om att få det att glida lättare vid tillfällen när kroppen inte naturligt hjälper till. Att använda glidmedel är en hel ny värld av helt nya och annorlunda sinnesupplevelser.
Jag kan VARMT rekommendera dig att gå på upptäckt i denna värld bestående av nya sinnen. Ett par droppar, kan göra en enorm skillnad…
 

Vad skall jag välja?

Som sagt var, det finns ett enormt urval av olika varianter, och det kan vara svårt att hitta rätt. Överordnat är det dock några olika typer.

Vattenbaserade produkter

Alla dessa produkter är vattenbaserade, och därför är de lätta att skölja av huden igen. Vattenbaserade glidmedel kan alltid användas tillsammans med sexleksaker och kondomer, eftersom de inte reagerar med latex/gummi och olika silikonmaterial.
Produkterna upptas till en viss grad av huden, vilket också gör dem ytterst lämpade om de skall avhjälpa torra slemhinnor, och som regel är de helt ofarliga att inta oralt. Många av dem till och med smakar gott, just med tanke på att de skall vara behagliga att smaka på.

Nackdelen kan vara att glideffekten försvinner efter en stund, eftersom produkten absorberas av huden, på samma sätt som en fuktkräm. När en del av vätskan i produkten är absorberad av huden, kan det kännas lite kladdigt, fram till det tillförs mer. Så med en vattenbaserad typ skall du räkna med att komplettera lite under tiden.

Silikonbaserade glidmedel

Glidmedel som är silikonbaserade tränger inte in i huden, och ligger därför som ett lager på huden. Det i sin tur innebär att det inte behövs rätt mycket för att få riktigt god glideffekt. Om der finns behåring där glidmedlet skall användas, är det också idealiskt med en silikonbaserad produkt, eftersom den minimerar friktionen och risken för att det dras i håren. Vid analsex är silikonprodukterna helt idealiska eftersom den tunna huden i anusen inte är slemhinnor, och därför inte bildar naturlig smörjning.

Med ett silikonbaserat glidmedel räcker flaskan mycket långt, eftersom den är mycket dryg att använda.
Silikonbaserade produkter kan användas tillsammans med kondomer och andra latexprodukter, men bör inte användas tillsammans med sexleksaker framställda av silikon. Det låter kanske lite konstigt att man inte kan använda silikon tillsammans med silikon… Men, ett flytande silikonbaserat glidmedel kan lösa upp materialet i hårda silikonprodukter, just för att molekylstrukturen är samma.
 
Det finns dock enskilda silikonbaserade produkter på marknaden som har en sspeciell sammansättning, vilket gör att de inte skadar leksaker av silikon. Men ... läs bruksanvisningen på produkten noggrant innan bruk, så att du är helt säker.

Ett silikonbaserat glidmedel kan också sanvändas till massage på resten av kroppen. Många vanliga massageoljor är framtagna för att ha en vårdande effekt för huden, och göra den fräsch och mjuk. Det gör silikonet inte, eftersom det inte alls tränger in i huden. Men om ändamålet med massage är att det skall utveckla sig till mer intim lek, kan det vara en fördel att använda ett silikonbaserat glidmedel.

En nackdel med att använda silikonbaserat glidmedel i stället för vattenbaserat är att det är något svårare att tvätta av, och det kan kännas något syntetisk och kladdig att få i munnen.

Massageolja

Kan man använda massageolja som glidmedel?
Massageolja är också framställd för att kunna glida på huden och kan därför också användas som glidmedel vid sex, men det är några saker man skall vara uppmärksam på.
Om massageoljan är oljebaserad, kan den inte användas tillsammans med kondomer av latex (vilket de flesta kondomer är gjorda av), eftersom den kommer att lösa upp kondomen. Det samma gäller andra produkter framställda av latex.
Massageolja innehåller ofta parfym, vilket kan verka irriterande för den tunna huden kring könsdelarna.
PH värdet i massageolja kan vara mycket högre än den du naturligt har kring könsdelarna, och därför kan det i vissa fall framkalla klåda och obehag. Den kan även innehålla andra ämnen, som inte besvärar huden på andra ställen på kroppen, men som de känsliga slemhinnorna på könsdelarna reagerar på.
 
En stor fördel med att använda oljebaserad massageolja i stället för andra alternativ, är att oljan tränger in i huden, och ofta innehåller ingredienser, som är mycket nyttiga för huden och efterföljande gör den mjuk och skön (kanske även väldoftande). Vissa oljor innehåller ingredienser som verkar lugnande eller rengörande på huden.

Hybridprodukter

Om kvällen börjar med en skön massage, är det en fördel om oljan också kan användas till mer intim massage - och kanske efterföljande sex.
Durex har utvecklat en produkt som är idealisk både som massageolja och som glidmedel vid intimt bruk. Produkten heter Durex Play 2 in 1.
Produkten är vattenbaserad, men med en konsistens som gör att den lämpar sig ytterst väl till massage på hela kroppen. Samtidigt har produkten lågt PH värde, som motsvarar det som finns i intimområdet. Glidmedlet kommer därför inte att verka irriterande på några ställen, och kan användas all-round.
 
God nöje - och kom ihåg ett bra glidmedel...

Upplagt av:
Marie Oddershede

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta emot

Fantastiska erbjudanden • Tävlingar • Evenemangsinformation • Tips och tricks för ditt sexliv
Information om nya produkter • Och mycket mer från din favorit sexbutik